Hudvård online

Naturlig hudvård

Hudvård för män

Ansiktsvård

Hudvårdsprodukter

Ekologisk hudvård
Hudvård header


Naturlig hudvård utan kemikalier

     


Inom naturlig hudvård är tanken att använda så många naturliga produkter som möjligt, såsom örter, essentiella oljor, växter, alger och rötter. Även tillsatserna och emulgeringsmedlen bör vara naturliga. Man undviker alltså syntetiska kemikalier. Det är vanligt att folk gör sina egna hudvårdprodukter för hemmabruk (se nedan under Naturlig hudvård recept). Men det har också blivit allt populärare bland skönhetssalonger att använda sig av naturliga hudvårdsprodukter.

De som förespråkar naturlig hudvård pekar på hur mycket kemikalier vi utsätter vår hud för dagligen. Detta påverkar inte bara huden utan hela kroppen, menar man, eftersom huden absorberar kemikalierna. Sedan har vi läppstift som obönhörligen hamnar i magen till slut, nästan två kilo per kvinna och livstid, påstås det. Man vet inte hur det påverkar oss på kort och lång sikt. Man kan inte lita på etiketter där det står "Naturlig" och vara säker på att ingredienserna verkligen är naturliga. Det finns nämligen inga regler som säger att man inte får skriva så om produkten inte innehåller en viss mängd. Då är det bättre att titta på innehållsförteckningen. En sak man kan börja med är att utesluta produkter med parfym.

Ett märke som tillverkar produkter för naturlig hudvård är Rosenserien som är helt svenskt och dessutom har ett starkt miljötänkande. Deras produkter innehåller rosenolja och förpackningarna är miljövänliga och återvinningsbara. En webbutik som säljer Rosenseriens produkter är Bodystore.

Rosenserien fuktkräm


Rosenseriens produkter är lätta att känna igen med sitt rött och guld och rosor på etiketten. Deras varor är kända för att vara mycket dryga och effektiva. Produkter inom naturlig och ekologisk hudvård finns även i massor hos Eleven. Ta en titt på denna sektion där du hittar produkter innehållande lavendel, jasminte, eukalyptus, gurka, kamomill m.m.

Naturligt ansiktsvatten för ekologisk hudvård

Ett exempel ansiktsvatten med gingko och microsilver.
Organiskt odlad och med naturliga essentiella oljor.

Börja med att gå till ett företags hemsida för att se om det står hur de ställer sig till miljön. Testar de på djur? Vad är förpackningarna gjorda av? Använd produkter som inte innehåller ingredienser som odlats med syntetiskt gödningsmedel eller bekämpningsmedel. Titta efter hudvårdsprodukter där man använt biodynamiska odlingsmetoder. Vill du ha full kontroll över ingredienserna i din hudvård, se våra recept på naturlig hudvård nedan.Recept på naturlig hudvård

Hemgjord handkräm helt naturligt:

3 dl varmt vatten
0,60 dl emulgeringsvax eller bivax
0,60 dl olivolja
ca 30 droppar av en essentiell olja

Smält vaxet tillsammans med olivoljan (se till att använda kärl som tål den typen av värme). Tillsätt sedan den essentiella oljan och häll därefter i vattnet. Häll över i valfri burk och låt svalna under natten.


Recept på naturlig scrubmask:

Om man vill göra en egen ansiktsmask för naturlig hudvård hemma kan man använda majsmjöl. Det är bra mot fet hy och verkar inte uttorkande. Huden blir i stället matt och frisk.

2 teskedar majsmjöl
1 äggvita (av ekologiska ägg)

Blanda dem och applicera i ansiktet. Låt verka i 15 minuter då masken bör vara torr. Avlägsna med hjälp av cirkelrörelser så att döda hudceller försvinner och blodcirkulationen kommer igång. Ta bort med ljummet vatten först och sedan lite kallare.